Ažurirano u listopadu 2019.

Povremeno do nas dođu informacije o pojedincima i organizacijama koji lažno oglašavaju radna mjesta u ime International Medical Corpsa i o pojedincima koji se lažno predstavljaju kao naši zaposlenici ili suradnici i traže novac pod krinkom potreba vezanih uz posao.

Radi se o prijevari jer oni za to nemaju ovlaštenje organizacije International Medical Corps, kao ni s njome povezanih organizacija International Medical Corps UK i International Medical Corps Hrvatska.

Molimo pripazite na sljedeće:

 • Sva e-pošta od International Medical Corpsa šalje se s adresa iz domena @internationalmedicalcorps.org, internationalmedicalcorps.org.uk ili internationalmedicalcorps.org.hr
 • International Medical Corps, International Medical Corps UK i International Medical Corps Hrvatska od kandidata za posao ne traže da svoje podatke šalju na adrese koje nisu u domenama @internationalmedicalcorps.org, @internationalmedicalcorps.org.uk ili internationalmedicalcorps.org.hr
 • International Medical Corps, International Medical Corps UK i International Medical Corps Hrvatska nisu angažirali vanjsku organizaciju ili agenciju za provedbu postupka zapošljavanja djelatnika ili savjetnika.
 • Sva radna mjesta koja International Medical Corps želi popuniti oglašavaju se na stranici http://careers.internationalmedicalcorps.org/ ili https://www.internationalmedicalcorps.org.uk/jobs.
 • International Medical Corps, International Medical Corps UK i International Medical Corps Hrvatska ne održavaju razgovore za posao putem e-pošte ili tekstovnih poruka.
 • International Medical Corps, International Medical Corps UK i International Medical Corps Hrvatska nikada od kandidata ne zahtijevaju plaćanje naknade ili određenog novčanog iznosa, kao ni bilo koju drugu vrstu novčane transakcije.
 • International Medical Corps, International Medical Corps UK i International Medical Corps Hrvatska nikada neće putem svojih zaposlenika koje nikada niste osobno upoznali zahtijevati da se novac doznači na osobni račun u svrhu podmirenja poslovnih potreba.

Udruga International Medical Corps i organizacije povezane s njome vrlo ozbiljno shvaćaju zlouporabu svojih naziva i logotipa – obratit ćemo se mjerodavnim tijelima u svakom takvom slučaju da bismo identificirali i raskrinkali sve takve prijevare. International Medical Corps, International Medical Corps UK i International Medical Corps Hrvatska nisu odgovorni ni za kakve štete, bilo novčane ili neke druge, koje nastanu kao posljedica spomenutih prijevara. Skretanjem pažnje na mogućnost prijevare nadamo se da ćemo pojedincima pomoći da ne postanu žrtve varalica koje se služe nazivima International Medical Corps, International Medical Corps UK i International Medical Corps Hrvatska i da ćemo u konačnici takve prijevare i zaustaviti.

Ako vam se obrati netko za koga posumnjate da nije uistinu predstavnik International Medical Corpsa, obratite nam se na jobscam@internationalmedicalcorps.org ili na druge načine navedene na https://internationalmedicalcorps.hr/hr/obratite-nam-se/.

U nastavku doznajte više o lažnim ponudama za posao and lažnom predstavljanju ispod.


 

Što su lažne ponude za posao?

Lažne ponude za posao predstavljaju sofisticiran oblik prijevare koji se provodi na različite načine koji uključuju legitimne online platforme, lažne internetske stranice i neželjenu e-poštu. Te ponude (koje su lažno predstavljene kao ponude organizacija International Medical Corps, International Medical Corps UK ili International Medical Corps Hrvatska za radna mjesta u bilo kojoj od njih) poslane su s ciljem izvlačenja osobnih podataka i/ili novca od pojedinaca koji ništa ne slute.

 

Kako prepoznati lažnu ponudu za posao

Varalice često od primatelja traže da ispune lažnu dokumentaciju poput prijavnice za posao, uvjeta zaposlenja ili formulara za vizu. Nazivi i logotipi organizacija International Medical Corps, International Medical Corps UK i International Medical Corps Hrvatska često se neovlašteno nalaze na toj dokumentaciji. Na prijevaru upozoravaju sljedeći znakovi:

 • E-pošta nije došla iz službenih domena internationalmedicalcorps.org, internationalmedicalcorps.org.uk ili internationalmedicalcorps.org.hr, nego iz neke druge domene sličnog naziva ili iz domene pružatelja besplatnih usluga e-pošte.
 • Poruka je neprofesionalno sročena ili netočna u pogledu pravopisa i gramatike.
 • U ranoj fazi komunikacije zahtijevaju se osobni podaci kao što su adresa, datum rođenja, životopis, podaci iz putovnice ili podaci o bankovnom računu.
 • Od kandidata se traži da stupe u kontakt s drugim pravnim i/ili fizičkim osobama poput odvjetnika, bankovnih službenika, putničkih agencija, poštanskih službi i agencija koje obrađuju zahtjeve za vize.
 • Ponuda za posao uključuje zahtjev za plaćanje naknada, bilo unaprijed ili tijekom postupka zapošljavanja ili uvođenja zaposlenika na radno mjesto.
 • Varalice mogu ponuditi kandidatu da podmire dio zatraženih naknada, a da kandidat plati ostatak.
 • Kandidatu se obično naglašava važnost brzog postupanja prema uputama iz korespondencije.

 

Što trebam učiniti?

SVAKAKO:

 • Sačuvajte poruke od varalice jer eventualno mogu zatrebati u istrazi.
 • Sačuvajte originalni naslov (predmet) kao i cijelo zaglavlje i sadržaj poruke.
 • Obavijestite nas o tome e-porukom na jobscam@internationalmedicalcorps.org. Ta e-poruka koju nam šaljete treba sadržavati sljedeće tri stvari:
  1. Originalnu e-poruku.
  2. Originalni predmet e-poruke. Molimo Vas da ne mijenjate tekst predmeta poruke koju ste primili.
  3. Cjelokupna zaglavlja e-poruke. Zaglavlja poruke sadržavaju detaljan zapis o točnom putu koji je e-mail prošao da bi došao do Vas.
 • Ako naiđete na oglas za posao u organizacijama International Medical Corps ili International Medical Corps UK i posumnjate da je lažan, molimo pošaljite nam snimku zaslona i/ili poveznicu na jobscam@internationalmedicalcorps.org.
 • International Medical Corps neće odgovarati ni za kakve štete, bilo novčane ili neke druge, koje nastanu kao posljedica spomenutih prijevara. Prijevaru možete prijaviti i lokalnim tijelima za provedbu zakona i financijskoj instituciji preko koje se odvijaju novčane transakcije na zahtjev varalica.

NEMOJTE:

 • Odgovarati na neželjene poslovne prijedloge i/ili ponude za posao od ljudi koje ne poznajete.
 • Otkrivati svoje osobne ili financijske podatke nepoznatim ljudima.
 • Slati nikakav novac. International Medical Corps od kandidata ne traži nikakva plaćanja ni novčane doznake u zamjenu za posao, bio to posao radnika ili savjetnika.
 • Upuštati se u daljnju komunikaciju ako smatrate da je u pitanju prijevara.
 • Kliknuti ni na kakve poveznice iz e-poruke, otvarati privitke, odgovarati pošiljatelju ili ga kontaktirati ni na koji način.

 

Što je lažno predstavljanje?

Osobe koji se bave takvim prijevarama izrađuju lažne profile na online platformama i stranicama za upoznavanje i/ili stupaju u kontakt sa svojim žrtvama putem popularnih društvenih mreža kao što su LinkedIn, Instagram i Facebook. Varalice uspostavljaju vezu sa svojim žrtvama da bi izgradile povjerenje te ponekad šalju poruke ili razgovaraju sa žrtvom nekoliko puta dnevno. Tada varalica izmisli neku hitnu situaciju i od žrtve zatraži novac, dar ili informacije koje će mu omogućiti pristup bankovnim računima.

 

Kako prepoznati prijevaru s lažnim predstavljanjem

Ako varalica nastupa kao zaposlenik organizacija International Medical Corps, International Medical Corps UK ili International Medical Corps Hrvatska, vjerojatno će se predstaviti kao liječnik, medicinska sestra ili neka druga osoba nužno potrebna u području aktivnog sukoba ili na nekoj drugoj udaljenoj lokaciji. Sa svojom žrtvom u kontakt stupaju putem poruke na društvenoj mreži ili stranici za upoznavanje, što brzo prelazi u komunikaciju telefonom, tekstovnim porukama i/ili e-porukama.

 • Varalice često kažu da žive ili rade izvan svoje zemlje ili da putuju.
 • Iako se varalica i žrtva nikad nisu osobno upoznale, varalica će nastojati steći povjerenje žrtve danima ili tjednima, a ponekad će čak slati i ukradene fotografije i/ili lažne dokumente da potkrijepi svoju priču.
 • U određenom trenutku varalica će izmisliti hitnu poslovnu potrebu u vezi koje treba pomoć (npr. preseljenje ili putni troškovi, medicinske potrepštine, pohrana vrijednih predmeta ili novac za njihovu sigurnost).
 • Varalica čak može slati „službene” e-poruke koje ne dolaze iz stvarnih službenih domena internationalmedicalcorps.org, internationalmedicalcorps.org.uk ili internationalmedicalcorps.org.hr, nego iz neke druge domene sličnog naziva ili iz domene pružatelja besplatnih usluga e-pošte.
 • Varalice često traže od žrtava da doznače novac izravno na račun ili putem servisa MoneyPak ili darovnih kartica koje izdaju Amazon, Google Play, iTunes ili Steam.

 

Što trebam učiniti?

 • Odmah prestanite komunicirati s tom osobom.
 • Obavijestite nas o tome e-porukom na jobscam@internationalmedicalcorps.org. Ako ste komunicirali putem e-pošte, poruka upućena nama treba sadržavati sljedeće tri stvari:
  1. Originalnu e-poruku.
  2. Originalni predmet e-poruke. Molimo Vas da ne mijenjate tekst predmeta poruke koju ste primili.
  3. Cjelokupna zaglavlja e-poruke. Zaglavlja poruke sadržavaju detaljan zapis o točnom putu koji je e-mail prošao da bi došao do Vas.
 • Obavijestite osobu/službu odgovornu za internetsku stranicu ili aplikaciju na kojoj ste upoznali varalicu.
 • Prijevaru možete prijaviti na econsumer.gov, iza koje stoji Međunarodna mreža za zaštitu i ostvarenje prava potrošača.
 • Ako naiđete na online profil osobe za koju vjerujete da se lažno predstavlja kao zaposlenik organizacija International Medical Corps, International Medical Corps UK ili International Medical Corps Hrvatska, molimo pošaljite nam snimku zaslona i/ili poveznicu na jobscam@internationalmedicalcorps.org.
 • International Medical Corps neće odgovarati ni za kakve štete, bilo novčane ili neke druge, koje nastanu kao posljedica spomenutih prijevara. Prijevaru možete prijaviti i lokalnim tijelima za provedbu zakona i financijskoj instituciji preko koje se odvijaju novčane transakcije na zahtjev varalica.