Prvi na mjestu događaja nakon katastrofe, bolesti i sukoba

Osiguravamo hitnu pomoć područjima pogođenima katastrofom, ma gdje ona bila, ma u kojem stanju bila, i tamošnjim ljudima pomažemo u oporavku, obnovi i stjecanju vještina i alata kojima će osigurati samodostatnost.

O nama

Udruga International Medical Corps Hrvatska osnovana je 1. studenog 2018. i upisana je u Registar udruga Republike Hrvatske 7. veljače 2019.

International Medical Corps Hrvatska neovisna je i neprofitna udruga koja svoju djelatnost obavlja u suradnji s organizacijama International Medical Corps i International Medical Corps UK koje imaju istu misiju, viziju i temeljne vrijednosti, kao i operativne resurse za provedbu programskih aktivnosti.

International Medical Corps Hrvatska ima neovisnu upravljačku strukturu i model donošenja odluka o programima za koje izravno odgovara.

Naša bogata povijest

1984

Afganistan

Ideja o osnivanju udruge International Medical Corps rodila se zbog odbijanja stajanja po strani i promatranja kako cijeli jedan narod pati zbog nepostojanja temeljne zdravstvene skrbi. Zbog toga smo usvojili potpuno novi pristup: educirati afganistanske civile kao napredne medicinske djelatnike i zatim ih podržavati i opskrbljivati kad se vrate u Afganistan da bi liječili lokalno stanovništvo pod sovjetskom okupacijom. Taj program bez presedana bio je uspješan, čime je utrt put našem radu i važnoj ulozi edukacije u kontekstu humanitarne pomoći.

1991

Somalija

Kao prva američka nevladina udruga u toj zemlji, odvažili smo se boraviti u zemlji zahvaćenoj građanskim ratom da bismo osigurali nužne medicinske zahvate civilima ozlijeđenima u glavnom gradu Mogadišu, nakon čega smo uveli program prehrane za one zahvaćene glađu koja je pogodila golema područja središnje Somalije kao posljedica sukoba. Brzina našeg odaziva i terenska pokrivenost učvrstile su našu reputaciju organizacije koja je spremna ići tamo gdje je najpotrebnija - bez obzira gdje i kada to bilo i bez obzira na uvjete.

2014

Ebola

Kao jedna od tek nekoliko međunarodnih nevladinih organizacija koja je liječila pacijente oboljele od virusa u središtu izbijanja virusa u zapadnoj Africi 2014. godine, danas osiguravamo zdravstvenu skrb i psihosocijalnu podršku osobama koje su preživjele ebolu i jačamo lokalne zdravstvene sustave u sklopu dugoročnih mjera pripravnosti na odaziv kojima se želi spriječiti buduće izbijanje ebole i ostalih zaraznih bolesti koje mogu prerasti u epidemiju.

Naša misija

Udruga International Medical Corps Hrvatska prva se odaziva u izvanrednim situacijama bilo gdje u svijetu.

Pružamo hitne medicinske i druge povezane usluge svima pogođenima katastrofom, bolešću i sukobom, bez obzira gdje to bilo i bez obzira na uvjete. Također educiramo članove zajednica i prenosimo im vještine koje im trebaju da bi se oporavili od nevolje koja ih je zadesila, da bi zacrtali vlastiti put prema samodostatnosti te da bi se i sami mogli učinkovito odazvati u takvim situacijama.

Mi smo svjetska humanitarna organizacija posvećena spašavanju života i umanjenju patnje. Naša misija jest poboljšati kvalitetu života kroz zdravstvene intervencije i srodne aktivnosti koje jačaju zajednice diljem svijeta u kojima te usluge nisu na razini. S obzirom na našu fleksibilnost u pogledu brzog odaziva u izvanrednim situacijama, nudimo medicinske usluge i edukaciju osobama izloženima najvećem riziku i uvijek jačamo lokalne zdravstvene sustave i promičemo samodostatnost.

Pomozite nam spasiti živote